Minä ja Austen, osa 1

Hups. Töiden alettua lukeminen on jäänyt vähemmälle ja olen julkaissut päivityksiä lähinnä Instagramin puolella. Nyt päätin kuitenkin tarttua taas tähän blogiin. Jos seuraat Instagramissa kirjatilejä, olet ehkä saattanut huomata kesän aikana pyörineen Austenin askelissa -haasteen. Järjestin kesän ajaksi tekemistä lähinnä itselleni, mutta myös muille Austenin kirjojen ystäville. Haluan nyt tässä kiittää kaikkia osallistujia. On ollut mahtavaa huomata, että nämä klassikot maistuvat myös muille.

Jane Austen on yksi lempikirjailijoitani. Tässä ja seuraavassa blogipostauksessa haluan avata hieman suhdettani Austenin tuotantoon.


Jane Austen eli 1700-1800 -lukujen taitteessa ja hän kuoli nuorena ja naimattomana. Austen kirjoitti elinaikanaan kuusi romaania sekä joitakin kirjenovelleja ja kesken jääneitä tekstejä. Ensimmäinen romaani, Neito vanhassa linnassa (Northanger Abbey) julkaistiin vasta Austenin kuoleman jälkeen, kuten viimeiseksi jäänyt romaani Viisasteleva sydän (Persuasion). Muut romaanit julkaisujärjestyksessä ovat Järki ja tunteet (Sense and sensibility), Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride and prejudice), Kasvattitytön tarina (Mansfield Park) ja Emma. Näiden lisäksi on loppuun kirjoitettu teokset Sanditon ja Tavat ja tunteet (The Watsons). Kokonainen teksti on myös kirjeromaani Lady Susan, joka löytyy suomennettuna myös nimellä Tahto ja toiveet. Lady Susan löytyy myös teoksesta Uskollinen ystävänne, jossa on lisäksi muita Austenin kirjoittamia kirjenovelleja, osa niistäkin kesken jääneitä.

Suureksi harmikseni en enää muista, milloin luin ensimmäisen Austenin romaanin. En edes muista mikä se oli. Niin moneen kertaan näitä on tullut vuosien aikana luettua, että kaukaisimmat lukumuistot ovat melkoisesti hämärtyneet. Tähän mennessä olen kuitenkin lukenut koko Austenin tuotannon, ainakin kaiken suomennetun. Osan teoksista olen lukenut myös englanniksi. Kuulostaa melko hurahtaneelta, eikö vain? No, täytyy myöntää, että ehkä vähän olenkin.


Austenin kirjat ovat tuoneet elämääni paljon iloa. Niitä on ollut mukava lukea mihin aikaan vuodesta vain. Jokin näissä kirjoissa viehättää, vuodesta toiseen. En yhtään ihmettele, että niiden suosio on jatkunut tasaisena jo parin sadan vuoden ajan. Niinpä! Järki ja tunteet julkaistiin 210 vuotta sitten. Austenin teoksia on siis luettu jo melkoisen kauan.

Monen suosikkiromaani edellä mainitusta kuudesta Austenin loppuun kirjoittamasta romaanista on Ylpeys ja ennakkoluulo. Sen ymmärtää hyvin, sillä Elizabeth Bennetin ja herra Darcyn romanssi on ehkäpä filmatuin ja kuuluisin Austenin teoksista. Oma suosikkini Ylpeys ja ennakkoluulo ei kuitenkaan ole koskaan ollut.


Seuraavassa postauksessa paljastan omat suosikkini, joten pysytelkäähän kuulolla!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvio: Jojo Moyes - Morsianten laiva

Kirja-arvio: Kristiina Vuori - Samettiin kätketty

Minä ja Austen, osa 2