Kirja-arvio: Kristiina Vuori - Samettiin kätketty

Siitä lähtien, kun luin Näkijän tyttären, Kristiina Vuoren ensimmäisen historiallisen romaanin, olen ollut vaikuttunut hänen kirjoittajantaidostaan. Tänä syksynä julkaistu kymmenes romaani, Samettiin kätketty, ei myöskään jättänyt kylmäksi.Samettiin kätketty kertoo turkulaisen kätilön, Margareta Perintyttären tarinan. Kyseessä on ihan oikea historiallinen henkilö, josta ei tosiasiassa ole kirjailijan itsensä mukaan juuri ollut paljoakaan tietoa saatavilla. Rikasta mielikuvitustaan käyttäen Vuori on kuitenkin onnistunut luomaan Margaretalle uskottavan kuuloisen elämän iloineen, suruineen ja haasteineen. Margareta saa kirjassa tehtäväkseen selvittää Aurajokeen hukutetun lapsen murhaa. Kyseinen rikos tapahtui todella ja on ollut yksi inspiraationlähde romaaniin. 1600-luvun Suomessa lapsenmurha oli rikos, josta rangaistiin mestaamalla, minkä jälkeen vielä ruumis poltettiin roviolla. Vaikka rangaistus oli kova, lapsenmurhia kuitenkin tehtiin.


Samettiin kätketty kertoo paitsi kätilön työstä, myös naisen asemasta ja rakkaudesta. Se ei kuitenkaan ole mitään kevyttä luettavaa, mutta eipä lapsenmurhaa käsittelevältä kirjalta sellaista odottaisikaan. Osasin jo etukäteen odottaa vahvaa ja tunteisiin vetoavaa tekstiä. Jälleen kerran on todettava, että olen vaikuttunut. Kristiina Vuori osaa lumota lukijansa ja kirjoittaa tavalla, joka saa kääntämään sivun toisensa jälkeen, kunnes koko teos on ahmittu loppuun saakka. Pidin kirjassa erityisesti siitä, miten elävällä tavalla päähenkilön sielunelämää on kuvattu. Hänen tunteensa, toiveensa ja pettymyksensä piirtyvät selvästi esiin ja niihin voi jopa samoja asioita kokematon samaistua.


Tästä kirjasta välittyy lukijalle, että tekstiin on panostettu. Vuori kertookin loppusanoissa kääntyneensä asiantuntijoiden puoleen ja käyttäneensä tieteellisiä julkaisuja hyödykseen. Mielestäni on aina hyvä, jos kirjailija haluaa nähdä vaivaa sen eteen, että saisi tekstistään mahdollisimman aidon. Niitäkin lukijoita on, jotka etsivät kirjoista virheitä, mutta itse en niihin kuulu. Toisinaan sellaiset pomppaavat selvästikin esiin, mutta jos kirja on hyvä, niin eipä siinä hoksaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, kun teksti vain vie mennessään. Niin minulle kävi tämän kirjan kanssa.

Pidin Margaretan tarinasta, tai pikemminkin tavasta, jolla se oli kerrottu. Vuori oli onnistunut punomaan ehjän ja aidon tuntuisen kertomuksen, jossa riitti jännitettävää ihan viimeisille sivuille saakka. Haluaisin sanoa, että kirja on kaunista luettavaa. Onhan se sitäkin, mutta samalla se on kuitenkin karu ja peittelemätön. Asioista puhutaan suoraan, kiertelemättä ja kaartelematta. Vaikka kirja on fiktiivinen, Margaretan tarina voisi hyvin olla totta. Eipä tässä oikein moitittavaa keksi. Samettiin kätketty oli yksinkertaisesti upea historiallinen romaani. Kristiina Vuori on yksi parhaimmista historiallisen romaanin kirjoittajista. Hänen teoksistaan ei voi olla nauttimatta, niissä on jotakin, mikä pitää otteessaan.


Ovatko Kristiina Vuoren teokset sinulle tuttuja?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvio: Jojo Moyes - Morsianten laiva

Minä ja Austen, osa 2